Vimperská radnice pomohla nemocnici

26. listopad 2003

Půjčku 1,75 milionu korun poskytla radnice ve Vimperku místní nemocnici.

Této obecně prospěšné společnosti, jejímž zřizovatelem je město, totiž chybí v důsledku zpožděných plateb Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) peníze na běžný provoz. "Nemocnice hospodaří se ziskem a do této situace se dostala tím, že VZP jí řádově 60 dnů po lhůtě splatnosti dluží kolem tří milionů korun," řekl ČTK člen správní rady nemocnice Zdeněk Kantořík.

"Působíme ve velmi malém regionu a je na nás závislá řada subjektů, jako prádelny či dodavatelé léků, a my nechceme přenášet druhotnou platební neschopnost i na ně. Jako obecně prospěšná společnost vlastníme pouze vnitřní vybavení, nemovitosti jsou města. To znamená, že žádná banka nám peníze nepůjčí, protože nemáme čím ručit," vysvětlil Kantořík. To potvrzuje i vimperská starostka Stanislava Chumanová. "Nemocnice se do problémů nedostala vlastním zaviněním, neboť dlouhodobě hospodaří 'v černých číslech'. Nechceme, aby prodlení pojišťovny omezilo rozsah poskytovaných zdravotnických služeb, na nichž je závislých asi 17.000 obyvatel města a spádové oblasti," uvedla starostka. Kantořík připomněl, že úvěr město nemocnici poskytlo za standardních podmínek, srovnatelných s podmínkami České národní banky či jiných bank. "Budeme dbát na to, abychom ho splatili co nejrychleji. Závisí to samozřejmě na platbách VZP," poznamenal. Podle náměstka jihočeského hejtmana Vladimíra Pavelky (KDU- ČSL) není situace vimperské nemocnice ojedinělá. Přitom menší nemocnice jsou podlevou v platbách pojišťoven ohroženy daleko více než velké. "Pro malé nemocnice je i malá částka významným podílem na jejich celoročním rozpočtu. Nemocnice, která hospodaří třeba se dvěma miliardami korun, má více možností se s touto situací lépe vyrovnat," uvedl Pavelka.

Nemocnice Vimperk s 90 zaměstnanci, jejíž základní jmění činí milion korun, má celkový roční obrat kolem 35 milionů korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio