VIDEO: Rybáře, který vytírá štiky v líhni, poznáte podle palce

2. duben 2017

Třeboňští rybáři v těchto dnech vytírají v rybí líhni štiky. V přírodě se totiž tito dravci rozmnožují už jen výjimečně. Umělé vytírání je ale docela alchymie.

Nejprve líhňař Rybářství Třeboň Radek Bína prohlédne štiku, jestli už se hodí k výtěru. „Zatím nám ryba jikru nepouští, ještě ji tu necháme,“ ukazuje u jedné z ryb. Naopak štiky, které už jsou připravené, posílá do líhně.

„Musím ji hned chytit a přikrýt palcem ten pohlavní otvor, aby jikry neutíkaly. Pak rybu dáme na vytírací stůl, osušíme a jikry začínají proudit do misky,“ popisuje další postup vedoucí chovu ryb Zdeněk Eisert.

Ten tvrdí, že líhňaře poznáte podle palce. „Tím palcem vytírá a za celou sezónu, co je na líhni, se mu palec pořád roztahuje, až ho má hrozně placatý, takzvaný palec vytěrák,“ směje se. „Říká se, že líhňař má životnost tak tři roky, buď si to zamiluje, nebo se zblázní,“ dodává.

Kolik jiker ze štiky získá, záleží na velikosti ryby. „Z jedné čtyřiceticentimetrové štiky to může být 20 až 30 tisíc,“ říká Zdeněk Eisert.

Zatímco pracuje s jikernačkou, líhňař rozstřihává břicho samce štiky. „Opatrně rozstřihneme břišní dutinu a šetrně vyjmeme mlíčí, ty gonády,“ vysvětluje.

„Když se rozstříhají na menší kousky, tak samozřejmě dojde k lepšímu uvolnění do těch jiker a vymačkání. Já si to zatočím jako takový kornoutek a pasíruji to do těch jiker. A tohle je základ nového života, tak dochází k oplodnění,“ doplňuje vedoucí chovu ryb.

Malé rybičky se z jiker vykulí přibližně za deset dnů, za dalších deset dnů už poputují do třeboňských rybníků. Tímto způsobem přijdou na svět přibližně 4 miliony malých dravců.

Spustit audio