Velká voda napáchala na jihu Čech značné škody

29. červen 2009

Jen řeka Blanice stále zůstává na třetím povodňovém stupni. Kvůli velké vodě muselo mnoho lidí opustit dočasně své domovy. Evakuované oblasti hlídá policie a zajišťuje ochranu majetku.

Hladina Otavy v Písku v noci sice dostoupila třetího stupně povodňové aktivity, postupně ale začala opadat a v sedm hodin ráno byl třetí stupeň odvolán. Voda tak nakonec z břehů nevystoupila, těsně pod nimi se ocitla u Kamenného mostu, Městského ostrova a Zátavském nábřeží.

Více škod velká voda napáchala mimo Písek. V Protivíně na Blanici bylo evakuováno 60 lidí ze 40 rodinných a 7 bytových domů. V Heřmani Blanice vytopila sklepy dvou rodinných domů a evakuováni byli dva lidé. V Putimi bylo zaplaveno 21 domů a domov muselo opustit 18 lidí.

Hladina Blanice v Putimi v současné době dosahuje 288 centimetrů a nadále stoupá, zhruba až o šest centimetrů za hodinu. Místní už čerpají vodu z jednoho dvora, jak ale řekl starosta sboru dobrovolných hasičů Miroslav Uhlík, jedná se o sisyfovskou práci a zcela zbytečnou.

Na Otavě v Ketřanech jsou zatím zatopeny pouze zahrady a k evakuaci jsou připraveni obyvatelé tří rodinných domů, ale hladina řeky stále klesá. V Zátaví voda poničila některé chatky, lidé se v ohrožených objektech ale už od včerejška nenacházejí. Stejně tak už byl vyklizen kemp ve Vrcovicích za Pískem.

Velká voda napáchala v Prachaticích na obecním majetku škody za miliony korun. Částí města se prohnala až stoletá voda. Škody na obecním majetku se budou týkat zejména komunikací, vodních toků, zničené je nově vybudované hřiště v ulici Primátorská.

Vysoké budou náklady na čištění komunikací a koryt vodních toků, čištění kanalizace, odstraňování strhaných břehů a svahů u komunikací. Čistírna odpadních vod je kvůli průtoku vody odstavena, stejně jako vodní zdroj Fefry. Prachatice jsou v současné době zásobovány vodou z Římova. Pro potřeby občanů jsou připraveny vysoušeče, které jsou k dispozici na Městské správě domů a bytů Prachatice.

Zhruba 50 zaplavených sklepů, čtyři byty a jedna evakuovaná rodina s malým dítětem. Tak vypadaly Malenice na Strakonicku se 650 obyvateli v neděli ráno, kdy je od okolního světa odřízla nejen voda z okolních kopců, ale i z Volyňky. Dnes brzy ráno se už ale podařilo sesuvy půdy, které bránily v průjezdu obcí, odstranit. Úsilí lidí napomohl i rychlý zásah zemního stroje tamního podnikatele.

Kromě úklidu nánosů bahna sčítají v Malenicích také škody. Největší jsou na čistírně odpadních vod. Na otázku, zda velká voda nějak narušila statiku obydlí, Českému rozhlasu dnes starosta Josef Bláhovec odpověděl: "Zatím to nemáme úplně zjištěno, ale doufám, že ne. Jeden objekt asi bude muset být zlikvidován. Jedná se o chatu, na kterou sjela stráň včetně stromů. Obyvatele v chatě byli, naštěstí se nikomu nic nestalo."

V Malenicích museli kvůli přívalovému dešti v noci na neděli evakuovat i letní tábor se stovkou lidí. Jakmile opadla voda, začali v Malenicích čerpat vodu ze sklepů místní hasiči, kterým pomáhali kolegové z Čestic a Černětic. Bilancuje starosta hasičů z Malenic Jiří Maroušek: "Voda proběhla, tradičně spláchla Malenice jako v roce 2002 a zůstala ve sklepech, odkud jsme ji tahali čerpadly. Lidé, kteří si po povodních v roce 2002 domy opravili, tam mají po sedmi letech vodu zase. Je nám jich líto, při každé bouřce už stojí před chalupou a koukají, už jsou z toho hrozně vyplašení."

Voda se v Malenicích zastavila zhruba deset centimetrů od úrovně povodně v roce 2002, kterou připomíná tabulka na prodejně na břehu Volyňky. Protější stavení živel tentokrát tolik nezasáhl. I proto, že hasiči rozdali pytle s pískem, říká paní, které voda odnesla můstek: "Právě nám hasiči pomáhají dát můstek dohromady. Voda odnesla těžká dřeva, všechno bylo prostě pryč. Šel tu takový proud, že se tu dalo jezdit na kánoi. Při minulé povodni jsme byli vyplavení, trhali jsme v bytě podlahy, ale teď tam zaplaň Pánbůh máme jen trochu vody. Vyplavených domů je tu spousta, ale většinou sklepy, byty ne."

Policie i nadále hlídá evakuované oblasti, zejména Vodňany, kde zajišťuje ochranu majetku. Ředitel krajské policie Radomír Heřman vysvětlil, proč v této činnosti bude policie pokračovat i po opadnutí vody: "Mohou se objevit osoby, které budou chtít přiživit na poškozeném a odplaveném majetku a na opuštěných objektech. Do současné doby není v pořádku řada našich silnic, tam se budou policisté podílet na řízení dopravy a na pracích, které budou směřovat alespoň k prozatímní obnově těchto komunikací."

Radomír Heřman dále připomněl, že policie se už od začátku nepříznivé hydrologické situace na jihu Čech podílí na záchranných pracích i zajišťování bezpečnosti silničního provozu, a to zejména v oblastech, kde došlo k sesuvům půdy na komunikace.

autoři: Ivan Mls , Jitka Cibulová Vokatá , Václav Malina , Michaela Vrácovská , Eva Kadlčáková
Spustit audio