Velká voda bude na jihu Čech hrozit až do čtvrtka

24. červen 2009

Kvůli silným dešťům bude ještě ve čtvrtek hrozit riziko rozvodnění toků na horách Jihočeského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. V ostatních regionech už hrozba neplatí. Extrémní stupeň nebezpečí potrvá na jihu Čech do čtvrtečního večera, do stejného termínu platí vysoké nebezpečí.

Srážky trvalejšího charakteru budou pokračovat ještě ve středu a v noci na čtvrtek, v dalších dnech se vyskytnou přeháňky nebo bouřky pouze lokálně. Největší srážkové úhrny očekávají meteorologové v oblasti Novohradských hor, Šumavy a Jeseníků, kde by mělo do čtvrtečního rána ještě spadnout 20 až 50 litrů vody na metr čtvrteční. Na ostatním území spadne převážně 5 až 15 litrů srážek.

Vydatné dešťové srážky zvedly hladiny vody na několika jihočeských řekách také dnes. V současné době je třetí povodňový stupeň hlášen na horním toku Malše v Pořešíně, na horním i dolním toku Blanice v Podedvorech, v Bavorově, na Zlatém potoku v Hracholuskách a také v Líčově na řece Černé.

Podrobnější informace o aktuální situaci uvedl dispečer Povodí Vltavy Petr Hovorka: "K většímu vzestupu hladiny než včera došlo zejména na horním toku Blanice. Okolo 13 hodiny by mělo dojít k zaplnění Husinecké přehrady a přítok bude převáděn vrchem. V případě, že se vlny stečou, tak může ještě dojít k dalšímu vzestupu hladiny, samozřejmě i k vybřežení mimo koryto a zaplavení nějakých nemovitostí."

Obyvatelům obce Čechtice u Bavorova v těchto chvílích komplikuje život řeka Blanice. Její přítok Zlatý potok se vylil ze svých břehů, zaplavil okolní louky a zvednul hladinu vody Blanice.

O současné situaci v obci Český rozhlas informoval starosta Bavorova Jan Michalec: "Máme problém dostat se z jedné části obce na druhou, ale do bytů nebo objektů voda nejde. Lidé se dostanou do domů, ale nedostanou se na vlakovou zastávku a na směr na Strunkovice nad Blanicí."

Spustit audio