Velká lochneska ozdobila ZUŠ Open v Jindřichově Hradci

25. květen 2018 09:20

Více než 300 základních uměleckých škol v celé republice se ve čtvrtek zapojilo do druhého ročníku festivalu ZUŠ Open. Hrálo a zpívalo se i v Jihočeských městech.

Například v Milevsku žáci vyšších ročníků a jejich učitelé uspořádali Májový koncert. Ve Strakonicích zase žáci literárně dramatického oboru zahráli v sále Šmidingerovy knihovny loutkovou tragikomedii s názvem Šnofonius a Mordulína.

ZUŠ Open v Jindřichově Hradci začala velkým průvodem, do kterého se zapojily děti ze všech oborů, které je možné na zdejší základní umělecké škole studovat.

V čele průvodu nesli žáci výtvarného oboru na dlouhých tyčkách velkou loutku lochnesky. „Musel být nějaký nápad. Nejdřív se začala konstruovat hlava a pak se kreslilo, jak to asi bude vypadat,“ popsala měsíční práce na výrobě lochnesky Tereza Macků. Dodala, že bylo jasné, že hlavu ponesou kluci. „Ona je dost těžká a musí se to nést úplně nahoře,“ vysvětlila.

Nejstarší ZUŠ je v Českém Krumlově, hudbu tu učí už od roku 1410

Historická budova ZUŠ v Českém Krumlově

Hudba se v Českém Krumlově vyučuje v domě v historickém centru města od 15. století. Základní umělecká škola ale oficiálně vznikla až za Josefa II, a tak nejstarší ZUŠ v republice brzy oslaví 240 let od svého založení.

Na jindřichohradecké základní umělecké škole studuje hudební, výtvarný, literárně dramatický nebo taneční obor 150 žáků. Ti se zapojili do průvodu, který přes Masarykovo náměstí a Panskou ulici došel na náměstí Míru, kde se na pódiu odehrál hlavní program. Vystoupili žáci hudebních a tanečních oborů.

Podobně jako v Jindřichově Hradci roztančili náměstí ve svých městech žáci základních uměleckých škol na dalších 25 místech v Jihočeském kraji.

autor: hoch

Související