Vedoucí provozovny Julius Meinl čelí obvinění za ohrožení zdraví

11. říjen 2005

Policisté obvinili jednu z vedoucích supermarketu Julius Meinl na Lannově třídě v Českých Budějovicích z trestného činu ohrožení zdraví závadovými potravinami. Žena v několika případech nařídila personálu, aby okrajoval staré a plesnivé potraviny, omýval je v octové vodě a dál prodával. Sama pak do prodeje vracela prošlé maso, u něhož změnila etikety se spotřební lhůtou. ČTK o tom informovala mluvčí českobudějovické policie Alena Toningerová.

Neobvyklé praktiky v obchodě odhalila koncem září Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Inspektoři zjistili, že prodavačky v lahůdkách musely omývat ve slané či octové vodě plesnivé uzeniny a sýry. Poté je potíraly olejem, aby vypadaly čerstvě. Zaplísněné potraviny personál vykrajoval a znovu prodával. Pracovně se chladírně, kde se omyté uzeniny a sýry ukládaly, říkalo 'kafilérka'. Řetězec Julius Meinl nyní čekají statisícové pokuty. Policisté na případu dále pracují. Vyžádali si odborné posudky od veterinářů a hygieniků, aby zjistili stupně závadnosti prodávaného zboží. "Prověřují i konkrétní podíl účasti dalších osob," uvedla policejní mluvčí. Kriminalistům se ozvali také lidé, kteří závadné zboží zakoupili.

Společnost Julius Meinl v České republice kvůli silnému konkurenčnímu boji končí. Celkem 67 jejích prodejen koupí firma Ahold, provozující v Česku síť supermarketů Albert a hypermarketů Hypernova. Obchod zhruba za jednu miliardu korun již povolil antimonopolní úřad. V roce 2004 Julius Meinl zaměstnával v Česku asi 1700 lidí.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio