Večer s jihočeským folkem nabídl různé odstíny žánru

30. březen 2017

Folk s violoncellem, šanson s příchutí jazzu i folkrock, v jehož kořenech je renesance. To nabídl Jihočeský folkový večer v budově Českého rozhlasu České Budějovice. Představily se tři kapely, které zastupují různé odstíny žánru - Bonsai č.3 z Českých Budějovic, Spadané listí z Tábora a Exfanta z Kaplice.

Bonsai č. 3 hraje folk s violoncellem. Představila nové CD Z dlouhých poutí a písničky o městech (ne)šťastných lásek, rozmilovaných srdcích i o voňavých náladách z tónů. Poprvé v Českých Budějovicích vystoupila se staronovou zpěvačkou Zuzanou Královou, která se do kapely vrátila po osmileté odmlce.

Táborská formace Spadané listí nemá ráda řazení do jakékoliv hudební škatulky. Její členové hrají a vyprávějí příběhy odposlouchané i zažité. Skládají mozaiky z hudebních témat a z kaleidoskopu slov, které jim utkvěly v paměti na koncertních cestách. Nabízí trochu šansonu, jazzu a folku, důraz kladou na české texty, vícehlasy i kvalitní kytarovou hru.

Skupina Exfanta z Kaplice se zaměřuje především na vokální renesanční hudbu 16. století a pro radost si občas zahraje folk. Renesanční skladby zpívají pouze vokálně v různých jazycích, folkové písničky hrají na kytary, kontrabas, rytmické nástroje, v záloze mají flétny, trubku i smyčce. Exfanta získala prestižní diváckou cenu na festivalu Zahrada.

autor: Miroslav Tichák

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.