Ve Vodňanech chtějí pojmenovat park po bývalém papeži

14. červenec 2005

Park poblíž vodňanského kostela sv. Jana Křtitele ponese jméno po nedávno zesnulém papeži Janu Pavlu II. Navrhli to někteří obyvatelé města společně s lidoveckými zastupiteli. Stane se tak zřejmě prvním parkem v zemi, který je po Janu Pavlu II. pojmenován.

"Již to schválilo i zastupitelstvo," řekla ČTK místostarostka Vodňan Alena Cepáková. Podotkla, že park, jenž stojí na místě zrušeného hřbitova, je církevním majetkem, o který se město stará. Kdy prostranství začne oficiálně nový název užívat, není zatím jasné.

Od dubna nese jméno bývalého papeže náměstí v historickém centru Hradce Králové. O přejmenování Sadového náměstí na Svatém Kopečku zase uvažují v Olomouci. Od června je rovněž po papeži pojmenována jedna z ulic ve slovenském Prešově, která připomíná jeho návštěvu v roce 1995. V Bratislavě také již 15 let působí pěvecký sbor Jana Pavla II.

Vodňany mají zhruba 6700 obyvatel. Známé jsou díky své rybníkářské tradici. Ve městě je jediná střední rybářská škola v zemi a výzkumný ústav rybářský, jehož soustava pokusných rybníčků patří k největším v Evropě. Ve středověkých latinských textech se Vodňanům právě díky okolním rybníkům přezdívalo české Benátky.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio