Ve Veselí budují nový domov důchodců

30. listopad 2004

Domov důchodců se 63 lůžky vznikne do června 2006 v lokalitě U Zastávky ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku. Stavební práce již začaly a město letos hodlá prostavět zhruba 25 milionů korun. Celý objekt včetně vybavení přijde na téměř 150 milionů korun.

Bezmála dvě třetiny nákladů by měla pokrýt státní dotace, zbytek uhradíme z našeho rozpočtu, řekl ČTK veselský starosta Petr Hynek. Domov podle něj umožní zlepšit péči o seniory z města a jeho okolí.

"Od roku 1995 provozujeme penzion - domov pro důchodce se 42 byty. Již při jeho otevření od jeho některých obyvatel a dalších zájemců zazněly požadavky na umístění do domova důchodců. Prostě lidé stárnou a potřebují vyšší péči. Takže přemístění některých seniorů do nového domova nám uvolní prostor v penzionu," uvedl. Dokončení stavby v plánovaném termínu podle něj nic nebrání. Připomněl, že část prostředků již město investovalo v souvislosti s přípravou stavby, například na geologický průzkum, elektrickou přípojku a další práce.

V těsném sousedství budoucího domova důchodců začínají stavební práce také na Domu sv. Františka pro seniory, jehož investorem je českobudějovická Diecézní charita. Za 40 milionů korun vznikne rodinný typ penzionu s 33 lůžky a rozšířenými službami. Bude určen především pro lidi z Veselska, kteří při záplavách v roce 2002 přišli o střechu nad hlavou a neměli už dost fyzických ani psychických sil na její obnovu.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio