Ve Svaté Maří zavřely obě hospody, narychlo tu proto sháněli novou šenkýřku

9. leden 2017

Dvě hospody zavřely v závěru roku v obci Svatá Maří na Prachaticku. V té na návsi provozovatel vypověděl smlouvu i kvůli elektronické evidenci tržeb. V místní části Štítkov skončila hostinská ze zdravotních důvodů. Představa, že by obec neměla výčep, rozvířila dění v jinak poklidné vesnici.

„Blesklo nám hlavou hlavně to, aby to tady nezůstalo prázdné, abychom zachovali tu službu na venkově lidem,“ říká starosta Pavel Mráz.

Pro hospodu ve Svaté Maří se obci povedlo sehnat náhradní šenkýřku. „Přihlásila se jedna zájemkyně, která tady nyní je. Má minimální nájem, dáváme symbolickou tisícovku na měsíc, takže si myslím, že to jsou výhodné podmínky,“ komentuje starosta.

O hospodu na návsi je podle něj zájem, obvykle je plno ve čtvrtek, v pátek i v sobotu. Místní potvrzují, že si život na vesnici bez hospody neumí představit. „Do obce patří stejně jako kostel, škola, výbor. Bez hospody to nejde.“ „Nedokáži si představit, že by tu hospoda nebyla. Alespoň jednou za týden je třeba, aby se tu někdo sešel,“ říkají.

Novou šenkýřkou ve Svaté Maří se stala Eva Tichá. „V oboru dělám celý život, v pohostinství, v hotelu, tak jsem si právě chtěla vyzkoušet, jaké by to bylo, kdybych šla sama za sebe,“ vysvětluje.

Připomíná však, že to nebylo jednoduché. „Na přebírání hospody jsem měla jen dva dny, ale stihla jsem uklidit a dát si sem to nejnutnější. Zbytek probíhá za provozu,“ dodává.

Do podnikání se pouští v době, kdy naopak mnoho hospod končí kvůli elektronické evidenci tržeb. „Může se to zdát jako risk, ale já to beru jako výzvu. Je to v začátku, uvidíme, ale věřím, že to dobře dopadne,“ dodává.

Zatímco ve Svaté Maří mají novou šenkýřku, za kopcem ve Štítkově zůstává hospoda prázdná.

autor: Václav Malina
Spustit audio