Ve Strakonicích připravili pro děti akci Cestou vody

23. červen 2005

Cestou vody se mohou v pátek vydat děti s rodiči ve Strakonicích, aby poznali, kam a kudy se dostává odpadní voda z jejich domovů. Netradiční zábavně-naučnou hru pro ně připravili vodohospodáři společně s radnicí.

"Smyslem akce s názvem Cestou vody je seznámit občany i občánky s tím, jak hustá a komplikovaná síť vodních cest pod jejich městem vede, k čemu všemu slouží, jak se udržuje a co pro obyvatele znamená," řekl starosta Strakonic Pavel Vondrys. Součástí akce je den otevřených dveří v čistírně odpadních vod, kde akce vyvrcholí. Podobný pochod uspořádali loni v sousedním Písku. Ulice Strakonic budou protkány modrými šipkami, které zájemce povedou od škol a domovů stejnou trasou, jakou odcházejí splašky a dešťová voda do čističky. Po cestě na děti čeká řada soutěží a stanovišť, na nichž se třeba dozvědí, kdy a kam byla do města přivedena poprvé voda a kde měli první koupelnu. Odměnou v cíli bude pamětní pohlednice a občerstvení.

Strakonice letos dokončily výstavbu odvodňovacího kanálu za 114 milionů korun. Podzemní štola bude odvádět vodu zpod viaduktu u vlakového nádraží, který byl dosud při větších deštích zaplavován. Celkem vede pod čtyřiadvacetitisícovým městem 73 kilometrů kanalizačního potrubí. Radnice nyní společně s vodohospodáři připravuje žádost o peníze z fondů EU na jeho opravu, která i s modernizací čističky přijde na více než 300 milionů korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio