Ve Strakonicích odkryjí pozůstatky šibenice

8. červenec 2005

Zřejmě ještě letos získají Strakonice další historickou pamětihodnost. Archeologové zde totiž chtějí odkrýt pozůstatky šibenice, která je jednou ze sedmi dochovaných se zděnými základy v zemi. Město, na jehož pozemku torzo popraviště stojí, již zažádalo o jeho zapsání do seznamu kulturních památek. ČTK to řekl archeolog strakonického Muzea středního Pootaví Jan Michálek.

"Pokud získáme grant krajského úřadu, chceme šibenici důkladně prozkoumat, ošetřit její zbytky a příští rok u ní umístit tabulku s textem," uvedl Michálek. Nevyloučil ani vytvoření naučné stezky z města, která by turisty zavedla přímo až k památce. Podobnou trasu má již dva roky západočeský Bečov nad Teplou, kde kdysi stávala kruhová vyzděná šibenice. Popraviště na Šibeničním vrchu mělo podle Michálka kamenný základ o rozměrech sedmkrát pět metrů a mohlo být přes dva metry vysoké. Na jeho existenci upozornil vědce deník píseckého kata Antonína Nymburského, který v obou městech vykonával popravy. Dvacetistránkový spis s přesnými daty exekucí je ve sbírkách Prácheňského muzea v Písku. Jeho listy jsou pro badatele zatím jediným vodítkem k unikátní památce. "Z katových zápisků víme, že poslední popravu ve Strakonicích provedl v červnu 1779," uvedl archeolog. Odkdy se na šibenici věšelo a kolik lidí zde zemřelo, budou archeologové teprve zkoumat. Stavbu chtějí i geodeticky zaměřit a okolí prozkoumat speciálním magnetometrem. "Možná tak najdeme skoby, kovové háky či jiné železné předměty. Vyloučeny nejsou ani kosterní pozůstatky a keramické střepy," řekl Michálek. Rozsáhlé pozůstatky zděného popraviště objevili archeologové před časem i v nedaleké Blatné.

Čtyřiadvacetitisícové Strakonice se kromě řady kulturních pamětihodností pyšní i národní kulturní památkou - gotickým hradem. Hrad založil zřejmě v 80. letech 12. století předek rodu Bavorů, který sem přišel z Moravy. Nyní v jeho částech sídlí kromě jiného Muzeum středního Pootaví a Šmidingerova knihovna.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio