Ve městech a obcích začíná jarní úklid

14. duben 2009

Hospodyňky uklízely před Velikonocemi, po svátcích začínají s jarní očistou města. Metací stroje vyjedou dnes například do ulic Jindřichova Hradce. Na uzavírky čištěných úseků upozorní obyvatele přenosné dopravní značky.

Změna systému čištění ulic po zimě se v Českých Budějovicích podle vedení města vyplatila. Na rozdíl od velkého blokového čištění teď město ušetří a nejsou také problémy s odtahy vozidel. Harmonogram jarního úklidu, který začíná právě dnešním dnem, se ale příliš nezměnil.

"V rámci toho, jaká byla zima, tak firma A.S.A, která má na starosti úklid komunikací, prováděla místo zimní údržby klasický úklid komunikací. Proto situace ve městě není tak hrozná, jako bývala po dlouhých zimách. Nepřestává nás ale trápit množství odstavených autovraků, což zřejmě souvisí se zavedení novým ekologických daní. V těchto případech standardně postupujeme vylepením výzvy a zlikvidování vraku bohužel na naše náklady, protože majitele se většinou zjistit nepodaří," dodal primátor Juraj Thoma.

Město České Budějovice je rozděleno do 21 oblastí a uklízet se bude v pracovních dnech od 7 do 16 hodin až do 12. června.

Větve, shrabané listí, tráva, zbytky rostlin, toho všeho se budou moci lidé v Milevsku zbavovat po celý tento týden. Město v rámci jarního úklidu pořádá jednorázový svoz bioodpadu. Přijat ale nebude odpad s příměsí inertních materiálů. Lidem by se tedy neměly do bioodpadu dostat například kameny či komunální odpad.

Milevsko pomáhalo svým občanům s bioodpadem už loni, ovšem ne v takovém rozsahu, jako tomu bude letos. Až do čtvrtka 23. dubna s výjimkou víkendu budou přistaveny kontejnery vždy mezi 15. - 19. hodinou postupně na 23 místech Milevska a jeho okolí.

autoři: Pavlína Fendeková , Marcela Oubrechtová
Spustit audio