Vandalové v Dačicích ničili starý hřbitov

15. únor 2006

Vandalové poničili starý hřbitov v Dačicích na Jindřichohradecku. Rozlámali porcelánové andělíčky z jednoho náhrobku a ulomili kamenný kříž, který pak postavili obráceně doprostřed jedné z cest. Výše škody zatím není vyčíslena. Informují o tom dnešní Právo a Deníky Bohemia (DB) ve svých jihočeských přílohách.

"Čas od času ve městě nějaké známky vandalismu objevíme, ale většinou jsou to jen drobnosti. Na hřbitově jsme se s něčím podobným doposud nesetkali," řekl DB ředitel technických služeb Mojmír Holec. Na hřbitově se už více než 25 let nepohřbívá, ale lidé hroby stále udržují. "Obrácený kříž je jednoznačně symbolem satanismu," řekla Právu pracovnice Teologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Podle starosty Dačic Rudolfa Hájka sužují vandalové město již delší dobu. Koncem září zhanobili židovský hřbitov ve Velkém Pěčíně u Dačic. Na márnici a náhrobky nastříkali hákové kříže a rasistické nápisy. "Pak nám někdo poničil památník dačické kostky cukru tím, že jej nasprejoval," řekl Právu Hájek. Město o poničení starého hřbitova okamžitě informovalo policii. "V žádném případě nelze hledat souvislosti mezi zhanobeným židovským a starým hřbitovem. To bychom se pouštěli do příliš velkých spekulací," řekl mluvčí jindřichohradeckých policistů Jaroslav Beran.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio