Váleční letci chystají setkání v Hradci

17. srpen 2004

Českoslovenští váleční letci, kteří v období druhé světové války sloužili jako stíhači a bombardovací piloti v Britském královském letectvu (RAF), se 21. srpna sejdou v Jindřichově Hradci. V pořadí již 11. setkání válečných letců připravil místní Klub historie letectví ve spolupráci s městem a muzeem a armádou, řekla ČTK Blanka Vaňková z Muzea Jindřichohradecka.

"Historickým rámcem setkání je 60. výročí letecké bitvy nad Jindřichohradeckem, která se strhla 24. srpna 1944 po návratu 15. americké letecké armády z útoku na chemickou rafinerii v Pardubicích. V této bitvě byl u Číměře sestřelen americký letoun B-24 Liberator. Jeho osádku připomínají pamětní desky v Číměři a na hřbitově sv. Ondřeje u Strmilova," uvedla Vaňková. Setkání leteckých veteránů zahájí pietní akt u Památníku letců na nábřeží rybníku Vajgar. Poté bude následovat slavnostní zahájení výstavy Bitva nad Jindřichohradeckem v Muzeu Jindřichohradecka. Odpoledne účastníci setkání navštíví 153. záchranný prapor české armády.

Klub historie letectví v Jindřichově Hradci, který od počátku setkání veteránů připravuje, existuje od roku 1990. Zabývá se dokumentací historie druhé světové války, především se zaměřením na účast československých občanů ve vojenských operacích. Vedle řady přednášek, besed, výstav, setkání válečných veteránů a dalších akcí zorganizoval již deset zahraničních výprav.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio