V srpnu 2002 se z Římovské přehrady valila tisíciletá voda. Ničila v Doudlebech i Plavu

7. srpen 2017

Na noc ze 7. na 8. srpna roku 2002 obyvatelé obcí Doudleby a Plav na Českobudějovicku nikdy nezapomenou. Z Římovské přehrady a řeky Stropnice, které se spojily v ničivý živel, se na ně valila tisíciletá voda.

„Teď je na řece Malši normální stav hladiny asi dva kubíky z Římova a dva kubíky ze Stropnice, ale v roce 2002 to bylo 480 až 500 kubíků,“ vzpomíná starosta Doudleb Zdeněk Šmíd.

„Když otevřeli všechny komory na přehradě, tak někteří lidé z Římova říkali, že to bylo takové chvění, že se jim třásl nábytek a skleničky v kuchyních,“ dodává.

Podle jednaosmdesátiletého Vladimíra Nutila, který bydlí od roku 1959 v mlýně z 18. století, hladina stoupla o pět metrů. Jeho stavení bylo jedno z prvních, kam se velká voda dostala. „Z přízemních místností jsme už večer všechno vynesli do horního poschodí, přišli pomáhat lidé ze vsi. Pak už jsme museli mlýn opustit, protože dveře byly zaplavené a voda stoupala,“ říká.

Po půlnoci začali hasiči evakuovat obyvatele. „Hrozilo nebezpečí protržení přehrady. Kdyby se nepodařilo odstranit dříví, které se plavilo nad přehradou, mohlo zatarasit propusti. Pro jistotu vystěhovali celou obec. Vzali jsme si jenom gumovky, svítilnu, legitimaci a pláštěnku, na víc nebyl čas. Všechno ostatní tu zůstalo,“ vypráví.

Neklidná noc čekala i na obyvatele obce Plav, která je od Doudleb vzdálená jen několik kilometrů. Ani tam neměla voda slitování. Rodina Libuše Vavřinové přišla v roce 2002 dokonce o svůj dům.

„Volal starosta a brečel, že nám to zbořilo barák. Když jsem to viděla, byla to hrůza. Všechno pryč, tady rozházený nábytek, hrozné pocity, nezapomenu na to nikdy. Strašně dlouho jsem se v noci budila a zdálo se mi o tom. I teď, když trochu víc zaprší a stoupne voda na řece, už mám strach,“ líčí Libuše Vavřinová.

7:25 hod - Mánesova ulice, most přes Malši

8. srpna v časných ranních hodinách se vlna velké vody vřítila do Českých Budějovic. Dravý proud řeky Malše zatopil domy, ulice, ničil, co mu přišlo do cesty. A nikdo netušil, co přijde další den.

Spustit audio