V Sezimově Ústí mají nová arboreta

22. červenec 2004

Pohled na zajímavé a cenné dřeviny a informace o nich nabízí tři nová arboreta v centru Sezimova Ústí na Táborsku. Stala se součástí parkových celků před hotelem, před kinem Spektrum a před hvězdárnou. Podle Petra Klímy z městského úřadu má Sezimovo Ústí ve svých parcích vedle běžných i další zajímavé a cenné dřeviny.

"Například borovici hedvábnou a černou, smrk omorika, tis červený, jinan dvoulaločný, opadavý tisovec dvouřadý či jedlovec kanadský a další. Arboreta umožňují, aby se o nich zájemci dověděli víc," řekl Klíma ČTK.

Na okrajích u chodníku každého arboreta je umístěna informační tabule, čitelná z chodníku, která informuje o jednotlivých dřevinách viditelných z místa před tabulí. Měly by pomoci i návštěvníkům města, které zajímají neobvyklé dřeviny a hledají vzory, podle nichž by mohli sázet pěkná zákoutí i v jiných městech, dodal Klíma.

Arboretum je vybraná parková plocha s popisem zajímavých stromů a keřů, které se na ní nacházejí - od dřevin běžných a obecně známých až po vzácné a veřejnosti téměř nebo úplně neznámé. Slouží nejen jako okrasná plocha zeleně, ale i jako zdroj informací.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio