V Plástovicích se otevírá infocentrum jihočeského baroka

22. srpen 2009

Pomníku rebela Jakuba Kubaty na jihočeských Blatech je už 105 let. Dnes tady proto připravili slavnost, která bude spojena také s otevřením Informačního centra jihočeského baroka v Plástovicích.

Informační centrum vzniklo ve starém statku. Předseda svazku obcí Blata Jaroslav Havel uvedl, proč vybrali pro sídlo infocentra právě Plástovice: "Plástovice jsou dobře přístupné, jak od Vodňan, tak i z Dívčic. Jsou vstupní branou na jihočeská Blata, dá se odsud jít na několik stran. Část původního statku, kde se nalézá informační centrum, byla přebudována a kompletně zrekonstruována. Další části se budou dobudovávat postupně."

Program začíná v Plástovicích v 10 hodin dopoledne. "Hrát bude dudácká kapela a příchozí budou vítat zástupci Obce baráčníků. Všichni budou mít možnost prohlédnout si nově otevřené informační centrum. Po obědě vyrazí průvod ze Zbudova k památníku Jakuba Kubaty. Zvláštností bude divadelní scénka z popravy Jakuba Kubaty, jak si ji někteří z nás představují," doplnil předseda svazku obcí Blata Jaroslav Havel.

Pokud se chcete poučit o jihočeském selském baroku, zamiřte do Plástovic na Českobudějovicku.

autor: Ivan Mls
Spustit audio