V Písku otevřeli nový kulturní dům

28. leden 2005

Opravený Kulturní dům dnes v Písku slavnostně otevřeli zástupci města. Městskou pokladnu přestavba přišla na 150 milionů korun. Největší položkou v rozpočtu modernizace bylo teleskopické hlediště, jež je podle zástupců města prvním svého druhu ve střední a východní Evropě.

Zmodernizovaný dům by měl v budoucnu sloužit jak kulturním představením, tak k pořádání kongresů. Podle starosty Písku Luboše Průši (ODS) ale město zatím nemá pro podobné příležitosti ubytovací kapacity. Teleskopické hlediště za 70 milionů korun se dokáže složit pod podlahu hlavního sálu během sedmi minut. Město do jeho vybudování investovalo proto, aby mohlo kulturní dům využívat jako kongresový sál. Podle zastupitele Josefa Tesaře (KSČM) ale sál svou funkci neplní. "Rozšířili jsme si jen další prostor, kde můžeme hrát divadlo," řekl. Účelnější a levnější by podle něj bylo, kdyby se sál postavil samostatně. Dům je bezbariérový ve všech částech přístupných veřejnosti. Podle architekta Adama Rujbra je také energeticky efektivnější a má vylepšenou akustiku a systém větrání a vytápění. Některé zvukové a osvětlovací technologie jsou podle něj v České republice použity vůbec poprvé.

Písecká radnice si na rekonstrukci kulturního domu vzala stopadesátimilionový úvěr od Komerční banky. Původní plány počítaly s náklady 136 milionů, stavbu ale prodražil nález spodní vody. Navýšení nákladů se vešlo do čtrnáctimilionové rezervy. Město kulturní dům pronajme soukromému podnikateli za 1,2 milionu korun ročně.

autor: čro čb
Spustit audio