V Písku budou studovat filmoví nadšenci

9. září 2004

Na slavnou tradici čimelické filmové školy naváže nová Filmová akademie, která v září zahájí výuku v jihočeském Písku. Tříleté bakalářské studium nabídne obory režie, kamera, produkce a animovaná tvorba. Studium bude navazovat na program stávající Vyšší odborné školy filmové a učit tam bude řada bývalých pedagogů pražské FAMU.

Podle ředitele Filmové akademie a současně i Vyšší odborné školy Miloně Terče však přece jen rozdíl mezi středoškolským a vysokoškolským vzděláním bude. Cílem akademie totiž nebude výchova středních kádrů pro média, ale samostatných tvůrčích osobností. "Důraz bude klást nejenom na praktické dovednosti, ale zejména na tvůrčí práci jako psaní scénářů, režijní vedení, výtvarné návrhy a podobně," řekl ČTK Terč.

Škola nabídne asi 40 studijních míst pro každý ročník, to znamená deset na každý studijní obor. Přijímací řízení se uskuteční 20. a 21. září. Podle Terče se škola bude snažit akreditovat pro absolventy i navazující magisterské studium. "To ale bude možné až po ukončení jednoho bakalářského cyklu. Studenti však budou mít možnost pokračovat ve studiu kdekoliv v Evropě," upozornil Terč.

Slavnostní otevření Filmové akademie se uskutečnilo 8. září v rytířském sálu píseckého hradu.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio