V Píseckých horách vznikají nové rybníky. Mají zadržovat vodu v krajině

24. srpen 2017

Klid Píseckých hor na několik měsíců naruší řev bagrů a nákladních aut. Uprostřed lesů totiž vznikají nové rybníky. Lesníci v nich nebudou chovat ryby, ale využijí je k zadržování vody v krajině. Písecko totiž patří k oblastem s nedostatkem srážek.

„Při okraji Píseckých hor nedaleko vesnice Údraž se obnovuje starý lesní rybník, který měl možná už více než sto let protrženou hráz,“ mluví o jednom místě, kde se už pracuje, jednatel Lesů města Písku Václav Zámečník.

Rybník tu měl podle něj svůj význam. „Je na celkem zavodněném potoku a při nějakých srážkových extrémech je dobré vodu v lese zadržet. Naši předci věděli, co dělají, a my se od nich akorát učíme. Chceme tu hráz znovu postavit, abychom přívalové deště dokázali zadržet v lese a voda neputovala dál do vesnice pod námi,“ vysvětluje.

Vodní hladina nového rybníka by měla zabírat skoro půl hektaru, hloubka u hráze bude přes dva metry. „Není to úplně malinkatá loužička, ale také to není žádný velký rybochovný rybník. Hlavním významem je skutečně zadržení vody v krajině i v souvislosti s poslední dobou, kdy je dobrá každá kapka, která se zadrží v lese,“ dodává Václav Zámečník.

Na Okrouhlickém potoku v Píseckých horách budou celkem tři nové rybníky. Všechny mají vzniknout ještě v letošním roce.

Spustit audio