V pátek začíná Okolo Třeboně, s Jiřím Suchým vystoupí jihočeští muzikanti

24. červen 2015

Setkání legend s mladými muzikanty je tématem letošního hudebního festivalu Okolo Třeboně, který se uskuteční od 26. do 28. června. Hlavním hostem bude Jiří Suchý, pro jehož vystoupení vznikne kapela složená z jihočeských muzikantů.

„Na zámeckém nádvoří v Třeboni se vystřídají také Ivan Hlas, Wabi Daněk, Samson, Žalman, Jan Nedvěd či skupiny Marien a Nezmaři. Navíc tam každý z písničkářů přivede svůj objev – novou tvář hudební scény, která ho zaujala,“ říká ředitel festivalu Pavel Barnáš.

Pro letošní rok se mění soutěž mladých kapel a písničkářů Houpací kůň. Pavel Barnáš na jaře oslovil padesát hudebníků, aby vybrali své favority. Vzešlo tak šest finalistů, o sedmém rozhodují lidé hlasováním na internetu.

Finále Houpacího koně se odehraje v zámeckém parku v sobotu od 11 hodin, vstup je zdarma. Odměnou pro první tři interprety bude mimo jiné koncert ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice, který se uskuteční na podzim.

Další novinka letošního Okolo Třeboně zůstane návštěvníkům na památku – místo běžného tištěného programu dostanou zpěvník, aby si mohli s účinkujícími zazpívat. Navíc v něm muzikanti prozrazují něco o tom, jak tvoří. „Písnička vypadá kolikrát velmi lehce, ale napsat ji je někdy problém. Někdy ji napíšu za hodinu za dvě, někdy za den, někdy za tři. Na jedné písni jsem pracoval, samozřejmě ne soustavně, celý rok, než vznikla. Ale vždycky to pro mě bylo dobrodružství,“ napsal například Jiří Suchý.

Festival zahájí v pátek od 19 hodin tradičně představení Divadla Járy Cimrmana, tentokrát Vražda v salonním kupé. Na zámeckém nádvoří začíná první koncert v 18 hodin, další scéna bude v přilehlém parku.


VÝBĚR Z PROGRAMU

Pátek 26. června
Jaroslav Samson Lenk (18.00, zámecké nádvoří)
Wabi Daněk + host (20.15, zámecké nádvoří)
Honza Nedvěd (21.10, zámecké nádvoří)
Ivan Hlas + hosté (22.25, zámecké nádvoří)

Sobota 27. června
Soutěž Houpací kůň (11-18, zámecký park)
Marien (18.50, zámecké nádvoří)
Žalman + host (19.45, zámecké nádvoří)
Jiří Suchý (21.30, zámecké nádvoří)
Spirituál kvintet (22.30, zámecké nádvoří)
Nezmaři (23.20, zámecká nádvoří)

Neděle 28. června
Antikvartet (19.00, Schwarzenberská hrobka)

Spustit audio