V Nových Hradech začalo fungovat Centrum biologických technologií

30. březen 2005

Rekonstruovaný objekt Centra biologických technologií je ode dneška otevřený v zámku Akademie věd v Nových Hradech na Českobudějovicku. Blízko hranice s Rakouskem tak vzniklo místo, kde se soustředí výzkum, vývoj a vzdělávání v oboru biotechnologií na úrovni obdobných center v zemích Evropské unie.

Nový objekt v areálu Akademického a univerzitního centra, v němž jsou laboratoře a skleníkové haly, je součástí Ústavu fyzikální biologie Jihočeské univerzity. "Projekt počítá se zapojením vědců na obou stranách hranice a jeho cílem je využívání moderních technologií v malých a středních podnicích v příhraniční oblasti," uvedl rektor univerzity Václav Bůžek. Hlavní náplní je základní výzkum v oborech na hranici fyziky, chemie a biologie. V České republice podobné centrum neexistuje. "Svým způsobem je i světově unikátní, protože jsme jediní, kdo dokáže za daných podmínek ve velkém množství pěstovat jakýkoli kmen řas s farmakologickou aktivitou," řekl ČTK ředitel centra Dalibor Štys. Srovnatelné centrum podle něj existuje v hornorakouském Hagenbergu, s nímž Jihočeská univerzita spolupracuje. Místopředseda rady vlády pro výzkum a vývoj Vladimír Viklický označil tento projekt za jediný způsob, jak získat další peníze na výzkum a ukázat společnosti, že výzkum je základem rozvoje ekonomiky každého státu. Starosta Nových Hradů a krajský radní František Štangl si od projektu slibuje, že díky němu vznikne dvacítka nových pracovních míst a do města se nastěhují vědečtí pracovníci. "Důležité je, že objekt žije a je smysluplným způsobem využíván," řekl ČTK.

Hlavní náplní Centra biologických technologií je vzdělávání a přenos technologií z výzkumu do praxe. Středisko sdružuje středoškolskou a vysokoškolskou výuku, výzkum, technologický inkubátor pro biologické přístrojové techniky a infrastrukturu pro další rozvoj technologických firem. Evropská unie přispěla na tento projekt v rámci Programu přeshraniční spolupráce Phare CBC částkou 1,36 milionu eur, což je zhruba 43,1 milionu korun. Zbývajících téměř 40 procent nákladů na stavbu a vybavení zaplatila Jihočeská univerzita a z části dotace Státního fondu životního prostředí.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio