V Nových Hradech se chtějí orientovat na lázeňství a vědu

8. září 2004

Nové Hrady na Českobudějovicku se v budoucnu chtějí zaměřit na vědu, výzkum a vzdělávání a současně i lázeňství a aktivity pro volný čas. O výhledech tohoto příhraničního města tento týden s hejtmanem Jihočeského kraje Janem Zahradníkem jednal starosta města František Štangl. Hejtman se seznámil se stavem realizace dvou hlavním místních projektů: obnovou lázeňství a Akademickým a univerzitním centrem.

Na projekt obnovy lázeňství v Nových Hradech a s ním spojenou rekonstrukci objektu takzvané rezidence na novohradském náměstí a jeho přestavbu na lázeňský objekt přispěl kraj dvěma způsoby. "Jednak jsme získali někde okolo 850.000 na přípravu žádostí do Společného regionálního operačního programu (SROP), aby mohla být ta rekonstrukce a přestavba na lázeňský objekt spolufinancována z fondů EU, a pak jsme získali 350.000 korun na restaurování výmaleb v tom objektu," řekl Štangl. Dodal, že hejtman se zajímal o to, jak byly tyto prostředky využity a jak pokračuje zpracování projektové dokumentace, a objekt si prohlédl. "My chceme rozvoj lázeňství v Jihočeském kraji podporovat, protože si myslíme, že je to pro kraj příhodné," řekl Zahradník. Dodal, že v kraji je několik lázeňských projektů a bylo by potřeba, aby se realizátoři domluvili, jakým způsobem si rozdělí tuto nabídku. Projekt obnovy lázeňství je závislý na penězích. Pokud město uspěje se žádostí do SROP, pak bude podle Štangla možné přestavbu rezidence uskutečnit do konce roku 2006.

Zahradník se zajímal také o Akademické a univerzitní centrum, respektive projekt Biotechnologického centra Novohradsko - Třeboňsko. "Hejtman si prohlédl bioreaktor a čistý biotechnologický provoz, který je budován s podporou evropské unie. Ta podpora je 1,4 milionu eur (zhruba 43,4 milionu korun). Celý projekt by měl být dokončen někdy koncem listopadu nebo začátkem prosince," řekl Štangl. Pracovníci Akademického a univerzitního centra se zaměřují především na obory fyzikálně-biologické. "V bioreaktoru by to měly být spíše biologické obory směrované na zrychlenou kultivaci řas a podobně," upřesnil starosta.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio