V Novohradských horách najdete krajinu snů. Je dílem zdejšího zemědělce

20. říjen 2015
Česko – země neznámá

Na jihu Čech se můžete projít krajinou Roberta Blížence. Robert Blíženec hospodaří v zapadlém koutě Čech, v Novohradských horách, poblíž hranic s Rakouskem. Není to ale klasický zemědělec. Bydlí s rodinou na samotě uprostřed svých pozemků a okolní krajinu přetváří nejen podle praktických, ale i estetických měřítek.

„Je to trochu hra na Pánaboha,“ říká Robert Blíženec ze samoty u osady Paseky, když má říct, proč se pustil do úprav svých pozemků. Rodák z Českých Budějovic se do Pasek přistěhoval před jednadvaceti lety. S rodinou žije v prostém dřevěném domečku. Z okna má výhled nejenom na pastviny a lesy, ale také na zvoničku, jejíž fotografie pronikla i na turistické letáky.

„Vytvořil ji můj kamarád, amatérský sochař Bohumír Havel,“ zmiňuje Robert Blíženec známého umělce a organizátora jihočeských dřevosochařských sympozií. Zvonička ale není jediný artefakt na pozemcích farmy. Nedaleko se nachází i kamenná pyramida.

Zvonička ale není jediný artefakt na pozemcích farmy

„Někteří lidé si myslí, že ji navršili Keltové,“ směje se hospodář. „Ve skutečnosti ji tu nahrnuli chlapi z vesnice, když buldozery srovnávali meze,“ vysvětluje. K pyramidě vede před nedávnem vysazená javorová alej, kterou lemují barevné lavičky, na nichž je možné si odpočinout. Obojí je dílem Roberta Blížence.

„Dole pod kopcem jsem teď vysázel ještě alej z jabloní, na stará kolena bych z jejich plodů chtěl dělat mošt,“ říká o svých plánech.

Osadu Paseky, kde hospodaří Robert Blíženec, najdete v Novohradských horách, několik kilometrů na jih od městečka Horní Stropnice. V osadě trvale žije pouhých šest obyvatel. Pozemky Roberta Blížence jsou volně přístupné, u vjezdu se nachází cedule s instrukcemi, jak se po pozemcích pohybovat.

autor: Filip Černý
Spustit audio