V Libniči chtějí pomoci lidem s handicapem

29. červen 2005

Pomoci lidem středního věku, kteří se zotavují po nehodě nebo nemoci, se rozhodl Ústav sociální péče pro dospělé v Libniči u Českých Budějovic. Chce pro ně postavit nový objekt s chráněným bydlením, kde by deset těchto pacientů našlo dočasné zázemí a naučilo se soběstačnosti.

V jižních Čechách zatím podobné zařízení neexistuje. Lidé v produktivním věku, jež postihne například nehoda nebo mozková příhoda, nyní zůstávají v nemocnicích či v domovech důchodců, které však mohou špatně působit zvlášť na jejich psychiku. "Naším cílem je naučit tyto lidi soběstačnosti při základních životních úkonech a pomoci jim vrátit se na trh práce a opět se zapojit do společnosti," řekl ČTK vedoucí terapií Jiří Tetour. Podle něj budou mít noví klienti možnost využívat služeb ústavu, jako je praní, vaření, úklid či psychoterapeutické aktivity. Nyní v libničském zařízení žije přes 120 lidí.

Do nového chráněného bydlení by měli přicházet pacienti přímo z rehabilitačních ústavů a oddělení následné péče lůžkových zdravotnických zařízení, popřípadě z lůžek akutní péče. Týká se i lidí, kteří jsou dočasně odkázáni na péči jiné osoby, avšak nemají příbuzné, případně se o ně rodina nemůže postarat. Projekt Život s handicapem - cesta k integraci, který se uchází o dotaci 14 milionů korun z fondů Evropské unie v rámci Společného regionálního operačního programu, podpořil Jihočeský kraj. "Při výběru vhodné lokality se jako nejvhodnější jevil právě Ústav sociální péče v Libniči zřizovaný Jihočeským krajem," uvedl náměstek hejtmana Vladimír Pavelka, podle něhož záměr vzešel z krajského projektu, který se zabýval zmapováním stávajících sociálních ústavů a stanovením jejich optimální sítě. Pokud projekt obdrží podporu z peněz EU, Jihočeský kraj poskytne požadovaný podíl 2,1 milionu korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio