V lesích na Tábosku se může znovu těžit, rozhodl soud. Navzdory církevním restitucím

16. leden 2014

Krajský soud zrušil zákaz hospodaření v lesích kolem Nemyšle a Hoštic na Táborsku, o které žádá církev v restitucích. Českobudějovické biskupství zvažuje, že proti rozsudku podá ústavní stížnost. Chce lesy v takovém stavu, v jakém byly v době podání žádosti o jejich navrácení.

„Vytěžit pod záminkou nahodilé těžby v listopadu dřevo, které vytipovali v červenci, je podle mě výsměch právu. Argumentovat tím, že to dělám proto, že jsem dobrý hospodář, tak taky,“ říká generální vikář českobudějovické diecéze Adolf Pintíř.

Podle zákona by měla církev majetek přebírat v takovém stavu, v jakém byl v době podání výzvy, tedy v srpnu. Dosavadní majitel lesů zase musí postupovat podle zákona o lesích, tedy těžit kalamitní dřevo. V létě tam totiž stromy povalila vichřice.

Rozsudek krajského soudu podle Jiřího Zelinky z odboru životního prostředí táborské radnice ale neznamená, že byl zároveň zrušen zákaz vstupu do lesů, který v okolí Nemyšle platí až do začátku března.

„Každopádně dokud ta nahodilá těžba nebude zpracovaná, tak stejně pohyb osob v porostech je tam nebezpečný. Do doby, než to bude zpracované, zákaz pořád trvá,“ vysvětlil Zelinka.

Církevní restituce
autor: Jan Kopřiva
Spustit audio