V Krumlově je možné darovat pupečníkovou krev

29. červenec 2003

Gynekologicko-porodnické oddělení nemocnice v Českém Krumlově je od července druhým místem v jižních Čechách a třináctým v zemi, kde mohou maminky darovat pupečníkovou krev a tím i naději dětem s poruchami krvetvorby nebo zhoubnými onemocněními.

"Spolupráci s Bankou pupečníkové krve ČR jsme zahájili v červenci 2003 a 15. července jsme zde odebrali první štěp pupečníkové krve. Dárkyní je devětadvacetiletá maminka a její dcera Adéla," řekl ČTK primář oddělení Jan Shon. Zkušenosti s odběry pupečníkové krve si přinesl ze svého bývalého pracoviště, městské nemocnice Slaný. Pupečníková krev je podobně jako kostní dřeň bohatá na buňky zajišťující krvetvorbu. Proto ji lze použít k transplantaci místo kostní dřeně při léčbě maligních onemocnění krve (leukémie), stejně jako u některých jiných nemocí (vrozené poruchy imunity). Získává se po porodu dítěte z placenty a cév pupečníku. Krev dříve končila jako odpad. Odběr je bezpečný pro matku i pro dítě a k dárcovství se maminka může rozhodnout až přímo na porodním sále.

Banka pupečníkové krve ČR byla založena v říjnu 1996 jako projekt Ústavu hematologie a krevní transfúze v Praze. První pupečníková krev však byla odebrána již v roce 1994 v rámci programu uchovávání příbuzenských pupečníkových krví (PK) a v prosinci téhož roku byla provedena první transplantace PK u nás u pacienta s vrozenou poruchou imunity. Nyní česká banka patří mezi významnější banky pupečníkové krve v Evropě a i v celosvětovém měřítku.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio