V Kardašově Řečici vzpomenou na Boleslava Jablonského. Hlavní oslavy se uskuteční v létě

13. leden 2013

V Kardašově Řečici dnes odpoledne zahájí Rok Boleslava Jablonského. Vzpomínat tak budou na jednoho z nejvýznamnějších rodáků města, českého obrozeneckého básníka, kněze a buditele.

Rok Boleslava Jablonského bude v Kardašově Řečici symbolicky zahájen u jeho rodného domu dnes ve 14 hodin.

„Vzhledem k zimnímu počasí to nebude dlouhý program, nicméně to bude oficiální zahájení Roku Jablonského," vysvětluje jedna z iniciátorek oslav 200 let od narození Boleslava Jablonského, vlastním jménem Karla Tupého, Zdenka Maršíková.

V květnu se obyvatelé Kardašovy Řečice společně vydají na pražský Vyšehrad k hrobu Boleslava Jablonského. Hlavní oslavy roku slavného rodáka se v Kardašově Řečici uskuteční v létě. Vzpomínka na Jablonského je naplánována přesně na víkend 10. a 11. srpna.

„Začne sobotním večerem, kdy se v kulturním době odehraje literární pásmo o Jablonském. Druhý den teprve začne hlavní slavnost," uvádí Maršíková s tím, že nedělní oslavy budou zahájeny pravděpodobně mší.

Město Kardašova Řecice se v rámci výročí 200. narození významného rodáka z města také rozhodlo zafinancovat vydání dvou životopisných a vzpomínkových knih o Boleslavu Jablonském – Těžko jest slavíku a Zaneste city mé ke Kardašově Řečici.

autoři: hoch , msk
Spustit audio