V Kaplici na Českokrumlovsku rozšíří kamerový systém

8. březen 2009

V Kaplici na Českokrumlovsku chtějí posílit městský kamerový systém. Zatím tam fungují čtyři kamerové body, letos by chtěli přidat pátou kameru. V místech sledovaných kamerami se stalo jen 7 trestných činů a 20 přestupků. Systém přitom pomohl i k odhalení některých z nich.

"Nová kamera by měla být umístěna tak, aby pokrývala částečně i prostor, který už pokryt je a aby to tak navazovalo za sebou. V podstatě bude krýt prostor směrem k Linecké ulici a výjezd směrem na Linec. Podle toho jak přijdou dotace, tak počítáme s realizací asi přes letní prázdniny," řekl místostarosta Jiří Havelka.

Kamerový systém v Kaplici skutečně přináší efekt. Policie loni ve městě zaznamenala více než stovku trestných činů a čtyři stovky přestupků, což je méně než před instalací kamer.

"Je jasné, že umístění kamer se mezi lidmi rozšíří a dají si pozor. Ale i tak jsme na kamerách chytli závažné trestné činy a přestupky. Kamery působí jako preventivní prvek a počet výskytů klesá. Když už k něčemu dojde, tak je výborné, že to je nahrané, a můžeme to spolu s Policií ČR vyhodnocovat," dodal místostarosta Havelka.

autor: Ivan Mls
Spustit audio