V kanceláři pijeme lepší kávu než v kavárně?
V kancelářích pijeme většinou lepší kávu než v kavárně. Podle expertů je to především proto, že v mnoha restauracích a kavárnách přípravu kávy odbývají. To je dáno i tím, že my Češi – na rozdíl od Italů nebo Francouzů – prostě pijeme kávu v práci rádi. Raději než do kavárny jdeme s kolegy do kuchyňky nebo třeba na terasu. Případně si vezme hrnek s kávou rovnou k počítači.
„Instantní káva i „turek“ jsou už na ústupu“, říká na úvod exkurze do světa kancelářské kávy Miroslav Splavec. Sype kávu do jednoho z nejprodávanějších kancelářských kávovarů. V posledních letech se podle něj káva v kancelářích zásadně změnila. „Lidé chtějí především čerstvou zrnkovou kávu,“ říká lektor kávové školy Segafredo Zanetti a mačká tlačítko. Ozve se charakteristický zvuk mlýnku. Za chvíli stroj i našlehá mléčnou pěnu, aby vytvořil objednané cappuccino.
Káva vyžaduje péči
Nejoblíbenější kancelářské kávovary současnosti pracují právě se zrnkovou kávou a umí i bohatou mléčnou pěnu. Je často lepší než ta, jako dostanete v kavárně nebo restauraci, kde bohužel často pracují lidé bez kávových znalostí i dovedností. Současné kancelářské kávové automaty sice umí kávu na vysoké úrovni, ovšem i ony se musí čistit a pravidelně servisovat. A to bohužel v některých kancelářích podceňují. Nepřítelem jen teplo, zbytky kávy a mléka. Díky nim bují v kávovaru plísně. Kávovary by se měly čistit nejméně jednou denně.
Kávovar za cenu auta
Neplatí to o automatech, které mají automatický sanitační program. Jenže jde zpravidla jen o ta nejdražší zařízení na trhu. V kavárenské ukázkové prodejně v pražském Karlíně zrovna u jednoho takového stroje stojíme. „Vyjde zhruba na čtvrt milionu,“ konstatuje Oleg Firyak ze společnosti Espresso professional, a nechává nás nahlédnout do útrob zařízení. Ukazuje, kam se sype čerstvá káva, kde přijde sušené mléko, čaje nebo čokoláda.
Káva a Češi
S instantním čajem nebo čokoládou se lidé spokojí. Instantní kávu už ale z automatu nechtějí, to si ji raději dělají sami. Využít k tomu mohou nejen drahé stroje, ale konvičky - nádoby na french press, které vyjdou na pár stovek. Zcela opomíjeným strojem u Čechů jsou překapávače na filtrovanou kávu. Překapávaná káva v Česku – na rozdíl od Ameriky nebo Německa, není příliš oblíbená. V malých kancelářích jsou, podobně jako v domácnostech, velmi oblíbené i kávovary na kapsle.