V Jindřichově Hradci si připomněli Den válečných veteránů

11. listopad 2011

Na 11. listopad připadá Den válečných veteránů a v České republice se slaví od roku 2001. Symbolicky v 11 hodin položili zástupci 44. lehkého motorizovaného praporu, města, městské policie, ale i Klubu vojenských výsadkářů nebo Obce legionářské květiny u Památníku příslušníků 75. pěšího pluku CaK armády na jindřichohradeckém hřbitově.

Jak podotkl velitel 44. lehkého motorizovaného praporu Generála Josefa Ereta v Jindřichově Hradci Roman Náhončík, Den válečných veteránů by měl patřit také veteránům novodobým: „Má to velký význam zejména pro vojáky, kteří dnes slouží v zahraničních misích, zahraničních operacích, účastnili operací na Balkánu, Afghánistánu nebo Iráku. Je potřeba tento historický podtext a toto datum zdůraznit, ukázat i na veřejnosti, že něco takového existuje. Vojáci mnohdy odvedli velmi dobrou práci pro republiku i nás všechny.“

Vojáci jindřichohradeckého praporu se účastnili mise v Afghánistánu jako součást 7. PRT týmu v provincii Logar (Provinční rekonstrukční tým), v současnosti jsou součástí 3. OMELET týmu v provincii Vardak a zároveň se v příštím roce budou chystat na další nasazení v Afghánistánu v lednu 2013.

autor: hoch
Spustit audio