V Jihočeském muzeu se předou velikonoční nitě pro štěstí

25. březen 2005

Tradiční velkopáteční nitě pro štěstí přede dnes v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích pět lidových výtvarnic. Nitě z jejich kolovrátků si mohou návštěvníci velikonoční výstavy odnést, aby je celý rok chránily před neštěstím.

Přadlena Dana Vařilová uvedla, že nitě upředené na Velký pátek mají kouzelnou moc. "Celý rok chrání před smůlou a přinášejí samé dobro," řekla dnes ČTK. Na velikonoční předení si schovává kvalitní jemný len, který dostala od českobudějovického tvůrce tapisérií Jiřího Tichého. "Daroval mi ho a já z něj zase dělám další dárky," dodala Vařilová. Muzeum tuto tradici obnovilo asi před osmi lety a postupně se stala velmi populární. "Chodí sem spousta lidí a berou si nitky i pro své blízké. Mohou je totiž darovat po celý rok, jejich kouzelná moc se neztrácí," uvedla kronikářka Národopisného sdružení při Jihočeském muzeu Eliška Švecová. Sama nosí nitku v peněžence a ty z předchozích let si lepí do svého deníku.

Historické prameny přisuzují niti upředené na Velký pátek řadu schopností. Zapletená do pastýřova biče například odhání od stáda vlky a jiné šelmy, několik stehů na oděvu ochraňuje před bleskem, košile utkaná z velkopátečních nití chrání majitele před střelnou zbraní. "Perličkou je, že oděv vytvořený z těchto nití prý chránil dokonce i zloděje, takže nespatřen mohl krást uprostřed davu," upřesnila Švecová.

Přadleny se snaží vytvořit i nitě do zásoby, takže si je budou moci odnést návštěvníci expozice i v dalších dnech. Velikonoční výstava trvá v Jihočeském muzeu do 28. dubna a bude otevřena i během svátků denně od 9:00 do 17:30.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio