V Jihočeském letišti v Plané u Českých Budějovic začne první etapa rekonstrukce

1. červen 2009

Více letadel a větší provoz, to do budoucna čeká Jihočeské letiště České Budějovice v Plané. Napůl ho vlastní město České Budějovice a Jihočeský kraj. Největší zatěžkávací zkoušku zatím zažil vzdušný přístav na konci března při setkání ministrů zahraničí Evropské unie. Zatímco běžně letiště využívají spíše menší letadla, 28. března 2009 tady odbavili 17 vzletů a přistání velkých dopravních letadel.

Letiště teď především potřebuje vybudovat lepší zázemí pro cestující. Jeho provozovatelé věří, že do budoucna by odtud mohly dopravní letouny vozit třeba i lidi na dovolenou. Vybavení, které provozovatel zdědil po armádě, už nutně potřebuje obnovu.

V první fázi přijdou na řadu některé budovy, říká ředitel letiště Ladislav Ondřich: "Chystá se první fáze rekonstrukcí některých budov. Zhruba v polovině letošního roku by vše mělo začít rekonstrukcí řídící věže, technické a administrativní budovy. Počátkem příštího roku by se měla zahájit rekonstrukce vzletové a přistávací dráhy, vybudování navigačního vybavení a výstavba nového terminálu."

Výstavbou nového terminálu by se měl zlepšit komfort pro cestující z větších dopravních letadel, se kterými se na letišti počítá, doplnil Ladislav Ondřich: "Chceme, aby náš terminál byl přímo úměrný regionu, který má zabezpečit. Předpokládáme, že bude vybudován pro odbavení jednoho letadla na příletu a pro jednoho letadla na odletu."

autor: Ivan Mls
Spustit audio