V Domově pro seniory Máj v Českých Budějovicích se dnes koná Den otevřených dveří

5. březen 2009

Den otevřených dveří připravili na dnešek v Domově pro seniory Máj v Českých Budějovicích. Od 9 do 17 hodin si mohou zájemci přijít prohlédnout jedno z nejmodernějších zařízení tohoto typu na jihu Čech.

Ředitel domova Pavel Janda připomněl, že domov má kapacitu 127 lůžek, která je momentálně plně vytížená: "Bohužel volnou kapacitu nemáme. V současné době evidujeme několik set žádostí, z nichž zhruba 100 až 150 jsou žádosti aktuální. Ročně se přijímáme 30 až 35 nových obyvatel. Důvod, proč pořádáme Den otevřených dveří, není v tom, že bychom chtěli získat nové klienty, ale spíše nám jde o to, aby českobudějovická seniorská populace měla možnost si prohlédnout prostředí, v jakém naši klienti žijí."

Bydlení v Domově pro seniory si nemůže vynachválil 77letý František Matějka. Aktivní senior, který jezdí dlouhé trasy na kole, pracuje s počítačem a neustále něco kutí říká, že vůbec není na škodu, když domov stojí uprostřed rušného sídliště.

"Je důležité, že lidé nejsou odtrženi od běžného života. Můžou jít do společnosti či jít si nakoupit. Kdyby byli odloučení někde na samotě, tak by to pro ně bylo kruté. Přeci jen život je tu trochu pestřejší, člověk si připadá spíše jako na hotelu a ne v domově seniorů," doplnil František Matějka.

autor: Ivan Mls
Spustit audio