V domě Štěpánka Netolického v Třeboni bylo zřízeno centrum zdejšího rybníkářství

28. listopad 2016
Česko – země neznámá , Česko - země neznámá

Dům stojící na třeboňském náměstí je pojmenovaný po svém majiteli, slavném rybníkáři Štěpánku Netolickém, který ho vyženil. Oženil se totiž s paní Dorotou, movitou vdovou po rožmberském písaři, která se projevila i jako zdatná obchodnice s chmelem a ječmenem a provozovala i dobře zásobovaný krámek.

Dorota Netolická vlastnila dům, který později dostal číslo popisné 89, na dnešním Masarykově náměstí v Třeboni. Kníže Jan Adolf II. Schwarzenberg nechal koncem 19. století na dům umístit desku na počest Štěpánka Netolického.

Dům má gotické základy. Zásadní přestavbou prošel v druhé polovině 16. století a renesanční dispozici z té doby si zachoval v podstatě dodnes. Další dílčí přestavby se udály i v následujících čtyřech stech letech, ale až ty ve století 20. stavbu nenávratně poškodily.

Průčelí

Během radikální rekonstrukce domu v 50. letech došlo ke značné devastaci renesančních nástěnných maleb ve schodišťové síni. V 70. letech byla rekonstruována přední část domu a v 80. letech v ní byla zřízena obřadní síň. Necitlivá modernizace tehdy způsobila zánik některých historických konstrukcí a architektonických prvků. Na začátku 21. století byl dům uzavřen a v provozu zůstalo jen květinářství v přízemí.

Po rozsáhlé rekonstrukci domu Štěpánka Netolického, která byla dokončena v roce 2015, se v něm usídlilo Centrum rybníkářského dědictví. To je otevřené celoročně a je možné v něm shlédnout stálou expozici i aktuální výstavy. Ve stálé expozici se nachází celá řada interaktivních exponátů, které potěší hlavně děti. Je ovšem potřeba počítat s tím, že objekty, které pracují s vodou, jsou v zimních měsících mimo provoz.

autor: Filip Černý
Spustit audio