V chalupě u Pokorných najdete betlémy z celého světa, třeba z Peru

26. prosinec 2013

Až do Tří králů můžete zavítat na unikátní výstavu betlémů do malé vesničky Hvožďany, která leží nedaleko Bechyně. Za betlémy do stodůlky v chalupě u Pokorných tam už osmnáctým rokem míří stovky lidí.

Zaujmout může například betlém v misce od bonsaje z dílny italského řezbáře Pierra Luigiho Bomelliho.

„To byli Italové, kteří tady byli před dvěma lety na výstavě a věděli, že mám výstavu betlémů, takže mi rovnou přivezli jeden exponátek. Je ze sádry a s keramickými figurkami,“ vysvětluje paní Jana Pokorná.

Jeden betlém pochází dokonce až z jihoamerického Peru.

„Je to moc hezký betlém, z Peru i Mexika mají betlémy vždy hodně barevné. Tady u toho je normálně kravička, ale máme ještě jeden betlém z Peru, kde je místo ní lama,“ popisuje.

Vystavených betlémů najdeme u Pokorných asi sto dvanáct. Kromě zahraničních zajímavostí je zde i spousta typicky českých a staročeských betlémů. Luděk Pokorný některé z nich sám vyráběl, například ten jihočeský.

„Manžel začal říkat, že se narodil Ježíšek ve Hvožďanech, protože k tomu vytvořil i autentické statky podle Soběslavských blat a ten poslední statek se nachází přímo tady. Ženské postavy mají kroje, které si manžel půjčil od jedné babičky,“ vypráví paní Pokorná.

Jeden z největších betlémů je věnován zašlým a zacházejícím řemeslům, autorem je také pan Pokorný. V celém tomto díle najdeme na tři stovky figurek a různých dekorací.

„Manžel ho tvořil postupně tři, čtyři roky tak, jak si vzpomínal na jednotlivá řemesla. Z mládí si třeba pamatoval, jak jezdili hadráři a sbírali hadry. Jen truhlářských řemesel je tu asi pět, protože se každý specializoval na něco jiného – postelník, stolař, kolář, kolíbkář,“ vyjmenovává paní Pokorná.

autoři: Jan Kopřiva , Anna Maňourová
Spustit audio