V Českých Budějovicích se bude jednat o problémech horního Lipenska

4. červen 2009

Řešení problémů horního Lipenska, to je hlavní úkol pracovní skupiny, která se dnes poprvé sejde v prostorách jihočeského krajského úřadu. Mělo by se hovořit například o možnostech dalšího využití zimní sezóny v této oblasti a tím i tvorbě pracovních míst pro místní občany.

Vznik pracovní skupiny inicioval starosta Horní Plané Jiří Hůlka, sejdou se v ní starostové některých polipenských obcí, ale i jihočeský hejtman či zástupci správy Národního parku Šumava.

Jedním z řešení, jak na Hornoplánsko v zimě dostat více turistů a vytvořit nové pracovní příležitosti, by podle starosty Hůlky bylo spojit českou stranu Šumavy s lyžařským areálem Hochficht, aby turisté za bydlení a další služby utráceli v tuzemsku: "Nejde nám o vytvoření dalšího velkého areálu na severní straně, jde nám pouze o jedno jediné dopravní zařízení, o propojení čtyřsedačkovou lanovkou zhruba 2,4 kilometru dlouhou."

Podobné záměry ale narážejí na jeden zatím nepřekonatelný problém. Zatímco na rakouské straně hor fungují sjezdovky, na české straně by uvažovaná lanovka protnula přísně chráněnou část Národního parku Šumava.

autor: Ivan Mls
Spustit audio