V Česku padaly teplotní rekordy, tropické počasí vystřídaly bouřky

23. květen 2014

V Česku dnes na mnoha místech opět padaly teplotní rekordy. Meteorologové jich zatím zaznamenali desítky, přesný počet ale budou znát až večer. Nejtepleji bylo na východě republiky. V Karviné teplota o jednu desetinu překonala 30 stupňů. Tropické počasí ale od západu vystřídaly bouřky a déšť.

Ten na několika místech Česka zatopil sklepy. Například v Praze vyjížděli hasiči zatím asi k deseti případům.

„Jsou to například Letňany, Lysolaje, Miškovice, Březiněves, Ďáblice nebo Suchdol. Také jsme řešili jednu příhodu, kdy bouřka shodila strom na osobní auto. Strom jsme museli rozřezat a vůz vyprostit,“ říká mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

Hasiči Ústeckého kraje vyjížděli dnes odpoledne a večer kvůli bouřce a přívalovému dešti k bezmála třiceti událostem. Například v Otvicích na Chomutovsku čerpali vodu z rodinného domu a nádraží. Potíže bouřka způsobila také na Žatecku nebo Děčínsku.

Na Strakonicku v jižních Čechách bouřky provázely silné přívalové srážky, na jih od Strakonic, v Dunovicích a Cehnicích, padaly kroupy. Asi desetiminutová intenzivní průtrž mračen se přehnala také kolem Volyně.

Bouřky míří na Moravu

Bouřkové pásmo se podle Mileny Ferebauerové z Českého hydrometeorologického ústavu postupně přesouvá na severovýchod republiky.

„Pásmo srážek zasahuje od severozápadu z oblasti Ústí nad Labem přes střední Čechy, Prahu na jihovýchod až k hranicím s Rakouskem a i do Rakouska. Vyskytují se četné přeháňky, ojediněle i velmi silné, a také silné bouřky.“


SPA - stupeň povodňové aktivity
1. SPA - stav bdělosti
2. SPA - stav pohotovosti
3. SPA - stav ohrožení (nejvyšší stupeň)

„Toto srážkové a bouřkové pásmo postupuje dál k severovýchodu a v nejbližších hodinách zasáhne celou oblast Českomoravské vrchoviny a pravděpodobně také Pardubický a Královéhradecký kraj,“ popisuje.

Kvůli bouřkám a místy intenzivnímu dešti se lokálně zvyšují hladiny řek. Na Sázavě ve Žďáru nad Sázavou očekávají meteorologové překročení 3. stupně povodňové aktivity, tedy stupně ohrožení.

S přeháňkami a bouřkami musí lidé počítat i zítra, a to na většině území. Večer se pak bude v Čechách od západu částečně vyjasňovat. Teploty v sobotu vystoupají k 19 až 23 stupňům, na východě až k 26. Na horách naměří kolem osmnácti.

autoři: pku , sib , Petra Hosenseidlová , Iva Zítková
Spustit audio