V českobudějovickém parku Na Sadech se budou kácet stromy ohrožují bezpečnost občanů

21. duben 2009

Českobudějovický park Na Sadech prořídne. Radnice totiž nechala prozkoumat zdravotní stav stromů v místech, kde se pohybuje množství lidí. Jedenáct stromů, které podle dendrologa ohrožují bezpečnost občanů, čeká v příštím týdnu kácení. Stát zůstanou pouze dvě asi čtyřmetrová torza stromů, ve kterých žijí chránění brouci.

"Jeden ze stromů, který je přímo nad trolejovým vedením, bude kácen až 30. května letošního roku. Za pokácené dřeviny bude na podzim samozřejmě provedena nový výsadba. Odborný posudek o nutnosti kácení město obdrželo koncem března, poté jsme kácení oznámili a podali žádost na o zásah do významného krajinného prvku na odbor ochrany životního prostředí. Protože park Na Sadech je v historické zóně, tak se musí ke kácení vyjádřit i odbor památkové péče Národního památkového ústavu, různá sdružení a entomolog," uvedla mluvčí radnice Jitka Welzlová.

Město České Budějovice nechalo prověřit zdravotní stav stromů na frekventovaných místech v reakci na lednové neštěstí ve Zlíně. Tam se u tržnice z ničeho nic zřítil vzrostlý strom a zabil dva školáky.

V Jindřichově Hradci mají Husovy, Jablonského,Mertovy a Jakubského sady. Celkově se rozkládají na ploše 6,5 hektaru. Některé stromy se zřejmě budou muset pokácet, což vzbudilo nevoli v části veřejnosti, která se domnívá, že jde o zbytečný zákrok.

Jak Českému rozhlasu potvrdil starosta Karel Matoušek, prvním impulsem ke kontrole byl pád stromu, který způsobil dvě smrtelná zranění ve Zlíně: "Tragédie ve Zlíně byla asi hlavním aspektem, který k tomu radu vedl. Naši pracovníci prvotně poškozené stromy označili červenou barvou. Možná kdyby je neoznačili, tak by ve veřejnosti nevzbudili takový rozruch, ale bylo by to jen oddálení, proto musí postupovat velmi uvážlivě."

Spustit audio