V červenci přešlo hranici na Velenicku 600 běženců

1. srpen 2003

Kolem 600 běženců, převážně z rusky mluvících zemí, přešlo za minulý měsíc nedovoleně hranice v okolí Českých Velenic na Jindřichohradecku. Vyplývá to z odhadů, které českým pohraničním policistům poskytli jejich rakouští kolegové z okresu Gmünd.

Proti loňskému roku čísla výrazně vzrostla především kvůli občanům Čečenska, kteří jsou v České republice žadateli o azyl, avšak využívají ji pouze jako tranzitní zastávku pro cestu na Západ. Česká policie je proti těmto lidem krátká, přesto chystá některá opatření, aby nelegální migraci zabránila. Podle vedoucího odboru pátrání a kontroly pobytu jihočeské cizinecké a pohraniční policie Josef Kremla jsou přechody Čečenců dobře organizované. "Mají instrukce a informace, že je to zde snadné, a jak se mají chovat," řekl Kreml ČTK.

"Přijedou vlakem, nebo je sem přivezou taxíky. Převaděči to organizují v celé republice. Často jim jen ukáží, kudy mají hranice přejít, a vyloží je zde," popisuje praktiky nelegálních převodníků zástupce velitele českovelenické pohraniční policie Richard Kojan. Čečenci se podle něj v Rakousku ihned ohlásí nebo nechají odvézt na policii, kde požádají o azyl. Rakouští policisté je již nevracejí zpět na české území, neboť Rakousko podle jedné ze starších mezinárodních dohod nepovažuje Českou republiku za bezpečnou zemi. V samotných Českých Velenicích je hned několik míst, která běženci využívají. Od rakouského Gmündu je dělí je pouze řeka Lužnice, která v těchto místech vypadá spíše jako potok. Během července legitimovali veleničtí policisté přes 360 běženců, o měsíc dříve to bylo více než 270 lidí. "Pokud je nechytneme u hraničního kamene, nemůžeme dělat víc, než zkontrolovat doklady a pustit je," míní Kojan. Podle něj je největší nápor vždy o víkendu, kdy velenické pohraničníky doplňují i kolegové z Českých Budějovic. Přesto není v jejich silách hranici stoprocentně uhlídat. "Museli bychom stát v rojnici kolem hranice a držet se za ruce, aby to bylo účinné," směje se Kojan při pomyšlení, že pod velenickou správu patří celých 17 kilometrů česko-rakouské hranice. Podle náměstka oblastního ředitele pohraniční policie Oldřicha Haše se nyní často stává, že rusky mluvící běženci přejdou hranice z Polska do Česka, kde dostanou vízum na přechodnou dobu, aby si mohli zařídit žádost o azyl. Avšak místo cesty do nejbližšího azylového zařízení míří rovnou do Velenic, kde se pokoušejí přejít hranice.

Policie se proto na nedávné schůzce se zástupci ministerstva vnitra dohodla, že rusky mluvící běženci budou dostávat vstupní víza maximálně na 24 hodin tak, aby přesun přes republiku nestihli. Přímo ve Velenicích chystají policisté v blízké budoucnosti akce zaměřené na dva hotely, které podle nich ubytovávají běžence na jejich cestě do Rakouska. Ve spolupráci s hygieniky a finančním úřadem se pokusí alespoň narušit podezřelé aktivity ubytovatelů. Podle policistů by však pomohla také větší snaha rakouských orgánů ohlídat si své hranice. "My nemůžeme odchodu lidí z republiky preventivně bránit, protože pro přestupek neexistuje v našem právním řádu fáze záměru. Druhá strana si ale může chránit nelegální vstup na své území," dodal Kreml.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio