V čele Jihočeského kraje bude po následující čtyři roky stát velká koalice tvořená ČSSD a ODS

19. listopad 2008

Jihočeský kraj povede v příštích čtyřech letech velká koalice složená ze sociálních a občanských demokratů. Zástupci obou stran dnes v Českých Budějovicích podepsali koaliční smlouvu. V jedenáctičlenné krajské radě bude mít ČSSD sedm zástupců včetně hejtmana. ODS, jež byla druhou nejsilnější stranou ve volbách, získá čtyři křesla.

Do čela kraje ČSSD nominovala svého volebního lídra Jiřího Zimolu, sedmatřicetiletého starostu Nové Bystřice na Jindřichohradecku a dosavadního krajského zastupitele.

Podle Jiřího Zimoly bude krajský vládní program ve značné míře vycházet z předvolebních slibů sociálních demokratů: "Prioritou sociální demokracie je úhrada zdravotnických poplatků v nemocnicích zřizovaných a zakládaných Jihočeským krajem. Kromě toho je tam i náš závazek, pokusit se obnovit a revitalizovat nemocnici v Dačicích ve východním cípu Jihočeského kraje. Máme pochopitelně i závazek, že nemocnice v majetku kraje nebudou v tomto období privatizovány a že se pokusíme se, bude-li k tomu vhodná ekonomická a právní analýza, nemocnice transformovat na neziskové organizace."

Zimola bude spravovat úsek vnějších a zahraničních vztahů a krizového řízení. Jeho prvním náměstkem zodpovědným za regionální rozvoj a dopravu by se měl stát občanský demokrat, pětatřicetiletý lékař Martin Kuba z Českých Budějovic, který byl v úterý zvolen novým předsedou regionálního sdružení ODS.

Martin Kuba zároveň odmítl včerejší vyjádření Mirka Topolánka, že velká krajská koalice je chybou. Podle něj nakonec o výsledku voleb rozhodlo téma zdravotnictví. "Samozřejmě chápu, že pro ODS je to problematická situace. Za sebe jsem přesvědčen, že jsme úplně dobře nezvládli komunikační část poplatků a že jsme ji na centrální úrovni velmi nešťastně zkomunikovali. Daň za to poznali všichni regionální politici v těchto volbách. I v této chvíli na centrální úrovni zaznívají hlasy, že poplatky musíme nějak upravit, někde budeme muset couvnout. Kdybychom o něco dříve trochu couvli, tak jsme nemuseli na regionální úrovni řešit tyto problémy," uvedl Kuba.

autor: čro čb
Spustit audio