V budějovickém rozhlase se znovu po letech sešly tři režisérské legendy

19. červen 2012

Ve čtvrtek 14. června se na veřejné nahrávce z cyklu „Jižní Čechy a já“ sešli tři skvělí rozhlasoví režiséři. Hlavním hostem byl pražský Karel Weinlich. V hledišti Studiového sálu Českého rozhlasu České Budějovice pak s pokyvováním a úsměvem přihlíželi Ludvík Mühlstein a Otakar Bílek z Českých Budějovic.

A vzpomínalo se na časy, kdy si Karel Weinlich prázdniny co prázdniny zamluvil na šest letních týdnů českobudějovické studio a s pražskými i jihočeskými herci za naprosto profesionální spolupráce našich mistrů zvuku, techniků a techniček dokázali vyrobit až tři obdivuhodné činohry. Nikomu prý tehdy nedělalo potíže pracovat třeba až do půlnoci, všichni postupně podléhali tvůrčímu nadšení a hlavně věděli, že noční práci si vynahradí další dny zaslouženým nicneděláním na nedaleké plovárně.

Pozdravit mistra pohádek a setkat se s ním po letech přišli i bardi Jihočeského divadla Josef Bulík, Hana Bauerová, Dagmar Neumannová, nechyběl ani dramaturg opery František Řihout, sólistka opery Miroslava Veselá, mezi diváky byli i přátelé z mládí, a také ti, kteří poslouchali jeho nedělní pohádky po mnoho let a konečně se s ním mohli setkat tváří v tvář.

Přítomnost panů Mühlsteina a Bílka měla však ještě jiný důvod než jen milé setkání po letech. Osmdesáté narozeniny. Dlouholetý režisér Českého rozhlasu České Budějovice, vynikající hokejový reportér, spisovatel a nadšený ornitolog Ludvík Mühlstein, který byl vybrán mezi stovku největších osobností Československého rozhlasu, je slavil 16. června. Ota Bílek, jehož rozhlasová práce byla po roce 1968 násilně přerušena, a on se přesto dokázal vrátit a navázat na ni, oslaví totéž životní výročí jen o pár dnů později – 29. června.

„Nebojte se, nic nekončí. A nebuďte líní,“ odpověděl na Karel Weinlich na otázku, jakou radu by dal oslavencům do dalších let.

Děkujeme pánům režisérům Weinlichovi, Mühlsteinovi a Bílkovi. Každý z nich šel jinou profesní cestou, na které se v jejím závěru sešli - usměvaví, s životem smíření a moudří. Gratulujeme!

autoři: Ivana Šimánková , Miroslav Tichák
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.