V Budějovicích soutěžilo 3000 psů

10. říjen 2005

Téměř tři tisíce psů z celé Evropy soutěžilo o víkendu na výstavě, kterou v Českých Budějovicích uspořádal již podvaadvacáté místní kynologický klub. Na soutěž přijeli chovatelé z Česka, Německa, Maďarska, Polska, Rakouska, Nizozemska, Francie a Slovenska. Absolutním vítězem se stal drsnosrstý jezevčík Gar z Prostředního kopce majitelky Stanislavy Novotné z Českých Budějovic.

Zatímco v sobotu soutěžila lovecká a služební plemena, v neděli rozhodčí hodnotili společenská a ostatní plemena. Kynologové se ucházeli i o ocenění nejlepší chovatelské skupiny a nejlepšího páru výstavy. Celkem se v areálu českobudějovického výstaviště představilo 2750 psů 240 plemen. "Mezi rarity patřil červenobílý irský setr, jehož je v České republice jen několik jedinců," řekl ČTK Pavel Pletka z pořádajícího kynologického klubu.

V ČR se pravidelně koná osm mezinárodních výstav psů. První se uskutečnila v únoru v Brně a přijelo na ní kolem 4300 psů z 15 zemí. O zhruba tisíc psů méně představili jejich majitelé v květnu na výstavě Nord Bohemia Canis v Litoměřicích. Mezinárodní výstava se v jihočeské metropoli koná vždy dvakrát ročně. Víkendová přehlídka, která tradičně uzavírá tuzemskou výstavní sezonu, přilákala 4500 návštěvníků.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio