V Budějovicích probíhá rozsáhlá deratizace kanalizační sítě

4. listopad 2004

Zhruba 6700 kusů návnad na likvidaci hlodavců nastraží v těchto dnech do kanalizační sítě v Českých Budějovicích pracovníci specializované firmy. K pravidelnému hubení potkanů a dalších hlodavců přistupuje provozovatel vodovodních a kanalizačních sítí, společnost 1. JVS, již pátým rokem. Podle mluvčí Jitky Kramářové se jejich počet podařilo snížit takřka o polovinu.

"Při kamerových prohlídkách kanalizačních stok pracovníci společnosti potkana zahlédnou jen velmi zřídka," řekla ČTK Kramářová. Dodala, že deratizace kanalizační sítě patří mimo jiné k povinnostem správce vodohospodářského majetku. Likvidaci hlodavců v ostatních prostorech musí zajistit jejich majitelé a správci. Společnost provádí ve městě hubení hlodavců prostřednictvím specializovaných firem každoročně ve dvou etapách. Letos přesáhnou náklady na deratizaci 300.000 korun. V podzimní etapě budou návnady položeny především v historickém centru města a na sídlištích. "Potkani jsou velmi přizpůsobivá zvířata, a proto musí deratizační firma návnady každoročně obměňovat," upozornila Kramářová. Dodala, že návnady jsou ve voskových obalech a nevylučují žádné toxické látky.

Příčinnou častého výskytu hlodavců je nepořádek, nedostatek hygieny a snadný přístup k potravinám. Častým lákadlem jsou pro ně pokrmy určené domácím zvířatům.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio