V Budějovicích narůstá počet černých skládek

8. srpen 2005

V Českých Budějovicích výrazně přibylo černých skládek. Zatímco loni pracovníci odboru správy veřejných statků českobudějovického magistrátu zlikvidovali do konce července na území města zhruba 100 nepovolených skládek, letos je jejich počet více než dvojnásobný.

Nutnost odstranit nepořádek více zatěžuje rozpočet města. "Do současnosti bylo z městské kasy na likvidaci vynaloženo přes 400.000 korun, za stejné období loňského roku to bylo zhruba o 100.000 Kč méně," uvedla náměstkyně primátora Ivana Popelová. Každý týden je třeba zlikvidovat asi patnáct černých skládek. Množství a skladba vyhozeného odpadu jsou různé. Lidé se tímto způsobem zbavují například nepotřebného nábytku, nefunkčních televizí, ledniček, ale i pneumatik a dalších věcí. "Vloni bylo při úklidu černých skládek odvezeno zhruba 81 tun komunálního odpadu. Do tohoto čísla není však započítán objemný a stavební odpad a další nebezpečné složky komunálního odpadu," řekla vedoucí odboru správy veřejných statků Vladimíra Hrušková.

Skládky často vznikají například kolem kontejnerů a nádob na tříděný odpad nebo v sousedství hromadných garáží i na dalších méně rušných místech ve městě. "Vůbec nejhorší situace je na sídlištích Máj, Vltava a v lokalitě Pražského předměstí," upřesnila Popelová. Připomněla, že místem pro ukládání objemného odpadu, stavební suti a všech nebezpečných složek komunálního odpadu jsou sběrné dvory. V Českých Budějovicích fungují dva, a to na Švábově Hrádku a v Dolní ulici, kde je v létě prodloužena otevírací doba v pracovní dny až do 20:00, v neděli do 19:00. Navíc je k dispozici 15 mobilních sběrných dvorů v různých částech města. Podle platné vyhlášky města může ve sběrných dvorech odkládat nebezpečné složky komunálního odpadu občan starší 15 let, který prokáže, že má trvalé bydliště na území města.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio