V Bechyni otevřou Muzeum turistiky

20. leden 2006

V synagoze v Bechyni na Táborsku letos vznikne Muzeum turistiky. Jako jediné v republice představí historii Klubu českých turistů (KČT), návštěvníci v něm naleznou také přehled všech českých rozhleden. Klub se o vybudování muzea snaží už několik let, nemohl ale najít vhodné prostory.

Bechyňskou synagogu pronajala KČT na deset let židovská obec. "Synagoga už byla pět let prázdná a židovská obec by ji neopravovala, kdyby pro ni neměla využití," řekl ČTK předseda KČT Jan Havelka. Do dubna ještě budovu čekají stavební úpravy, muzeum by se mělo otevřít 1. července. "V jaké formě budeme vystavovat, ještě záleží na tom, kolik seženeme prostředků," poznamenal Havelka. Expozice by měly návštěvníky seznámit s historií jednotlivých turistických klubů v České republice v letech 1880 až 1930. "Na začátku tam prostě budou ty, které jsou zmapovány, protože spousta jich zmapovaných není," řekl Havelka. KČT už podle něj věnoval pátrání po minulosti českých turistických klubů dva roky.

"Chtěli bychom tam ukázat přehled všech rozhleden v České republice," dodal Havelka. Vzhled a parametry českých rozhleden by návštěvníkům představila plastická interaktivní mapa. Právě přehled rozhleden by do muzea mohl přilákat návštěvníky. KČT snaží najít vhodné místo pro muzeum už sedm let. "My víme, že Bechyně je hodně turistická i z hlediska vodáků. Je to v místě, kde dřív bylo i hasičské muzeum. V Bechyni je navíc zavřené i městské muzeum," poznamenal Havelka.

Klub českých turistů má přes 650 místních skupin, kterým se tradičně od konce 19. století, kdy vznikl, říká odbory. V současnosti má 45.000 členů, jihočeská oblast jich má 1800.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio