V barokní lékárně se přenesete do 18. století. Mají tu i živé pijavky

16. červenec 2015

Do města Klatovy v Pošumaví dorazila autorka pořadu Dámská jízda Mirka Nezvalová. A objevila tu autentickou barokní lékárnu U Bílého jednorožce, v níž se návštěvníci přenesou do roku 1733.

„Z tohoto roku pochází nábytek. Vidíte tu třeba spoustu šuplíčků, ve kterých měl pan apatykář různé sáčky, etikety a vše, co potřeboval, aby mohl obsloužit své pacienty,“ popisuje průvodkyně Martina Salvová.

U Bílého jednorožce si můžete prohlédnout i sklenici se živými pijavkami

Lékárník byl v dřívějších dobách mužem mnoha znalostí a schopností. „Byl to nejen botanik a bylinkář, ale ovládal i alchymii, chemii. Byl zároveň takovým drogistou - vydával veškeré potřeby do domácnosti, protože žádné specializované obchody neexistovaly. Do apatyky se chodilo pro všechno od drátů, hřebíků, cvoků, pytlů a barev až po ve 20. století inkoust, petrolej a dokonce i benzín, než vznikly první čerpací stanice,“ vysvětluje Martina Salvová.

Lékárna U Bílého jednorožce začala fungovat už roku 1639 a nepřetržitý provoz zde trval až do roku 1966. Dnes slouží jako muzeum.

„Návštěvníků chodí docela dost, kromě hlavní místnosti je vodíme ještě do takzvané čarodějné kuchyně neboli laboratoria, přípravny léků. Tam dříve noha pacienta nevkročila, míchaly se tam léky podle tajných rodinných receptů. Dnes si zájemci mohou prohlédnout různé instrumenty, zbytky původních léků a máme tam dokonce i živé pijavky lékařské,“ říká Martina Salvová.

Prohlídka trvá zhruba 45 minut. Průvodkyně ráda zodpoví všechny dotazy. „Povídáme si, jak se do medicíny vrací baňky nebo larvy bzučivek zelených, vyprávíme o pijavkách, jak se pouštělo žilou, ukazujeme tasemnici,“ doplňuje.

Název lékárny U Bílého jednorožce není náhodný. Visí zde totiž roh... Ve skutečnosti se sice jedná o zub narvala jednorohého, mořského kytovce, ale lidé dříve věřili, že je to opravdu zázračný roh bájného bílého jednorožce, z jehož prášku se dělají léky na všechny neduhy.

Celou reportáž z barokní lékárny si poslechněte v pořadu Dámská jízda v odkazu výše. Dozvíte se také něco o Kloboukovém dni na Hluboké a nechybí listování lunárním kalendářem.

Čtěte také

Spustit audio