Úzkokolejky dočasně spojuje autobusová linka

12. červenec 2004

Mezi jihočeským Jindřichovým Hradcem a dolnorakouským Altnagelbergem mohou lidé od začátku července po celé léto opět jezdit přímo a s jednou jízdenkou. Mezi jindřichohradeckou úzkokolejnou železniční tratí a obdobnou úzkokolejkou v Dolních Rakousích, které nejsou spojené, totiž jezdí autobus. Cestující z obou stran státní hranice tak mohou na jednu jízdenku jet bez přerušení.

"Autobusy pojedou každou sobotu do 28. srpna mezi Novou Bystřicí a Heidenreichsteinem. V letní sezoně tak nahradí chybějící dvanáctikilometrové propojení obou tratí," řekla ČTK manažerka cestovního ruchu společnosti Jindřichohradecké místní dráhy Petra Vochozková. Cestování přes hranici umožňuje dohoda o partnerství a spolupráci mezi akciovou společností Jindřichohradecké místní dráhy a Spolkem přátel Waldviertelské úzkokolejky z roku 2001. Podle Vochozkové zájem lidí o tuto službu trvale roste. "Co se týče loňského roku, tak se nám podařilo pokrýt náklady a byl i mírný zisk," řekla. Také samotná jízda autobusem je zážitkem. Autobusový dopravce stejně jako loni používá autobus Škoda RTO ze 60. let minulého století. "To by se muselo stát, že by selhala technika, ale jinak by měl ten veterán jezdit každou sobotu," řekl jednatel společnosti JH BUS Otmar Kandus.

Společnost Jindřichohradecké místní dráhy vznikla v roce 1994 kvůli privatizaci jindřichohradeckých úzkokolejných tratí. V roce 1997 převzala první trať mezi Jindřichovým Hradcem a Novou Bystřicí. Od března 1998 je vlastníkem 79 kilometrů zdejších úzkokolejek a zajišťuje na nich veškerou osobní i nákladní dopravu.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio