Úterý: Začátky mladé domácnosti, jaké byly ty vaše?

7. červen 2016

V kolika letech jste se osamostatnili od rodičů a zakládali rodinu? Jaká úskalí života jste museli jako mladí manželé, mladá rodina překonávat? Pomáhali vám rodiče z obou stran? Bylo pro vás těžké najít bydlení? A chtěli jste hned děti, nebo jste si nejprve užívali života tak, jako většina dnešních mladých?

Založit rodinu je dnes drahé. Zvyšuje se věk prvorodiček, za což může také nezaměstnanost a problém najít s dítětem po rodičovské dovolené práci. Vyplývá to z výzkumu Českého statistického úřadu. Podle sociologů je to ale způsobeno také tím, že je současná generace zvyklá na vyšší komfort, a chtějí si v první řadě užívat život.

Založení rodiny znamená přirozeně snížení příjmů v domácnosti nejen proto, že jeden z rodičů zůstává na rodičovské dovolené, ale dítě také něco stojí. Mladé páry se obávají, jak po založení rodiny vyjdou z jednoho příjmu, a tak zplození dětí odkládají na pozdější dobu. O založení rodiny proto dnes mladí lidé více přemýšlí. A jak to bývalo dříve, když jste rodinu zakládali vy?

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.